Брасика: цвете или зеленчук

Брасика: цвете или зеленчук

През късната есен и ранната зима, красотата на есенните багри започва да се измества от сиво, мрачно и дъждовно време. В саксиите по балконите и в градината цветовете също изчезват. Тогава на помощ идва Брасиката – уникално цвете, което всъщност произхожда от зелето!

Брасика, наричано още „декоративно зеле“, е растението, което внася цвят в градината през късната есен. Започва да се отглежда в Западна Европа – по атлантическото крайбрежие. Това, което го прави уникално от другите растения от този вид е голямата цветна розетка листа, която напомня на разцъфнало цвете. То може да бъде  бяло, червено, розово, лавандулово, синьо или виолетово, а формата на листата може да бъде гладка или вълнообразна.

Условия за отглеждане:

Брасика в саксияБрасиката вирее както в саксия, така и на открито. Може да расте на полусянка, но за наситен цвят се нуждае от светлина. Отглеждането ѝне е предизвикателство, а най-ценното ѝ качество е устойчивост на ниски температури – дори под нулата!

Декоративното зеле може да бъде засадено края на август и през септември, както и средата на октомври до началото на ноември. При по-късното засаждане листата имат по наситен цвят и не страдат от топлото време. Растението обича редовно и обилно поливане, особено в топло и сухо време, но при преовлажняване на почвата загива. Брасиката е много подходящо за създаване на интересни композиции и цветни лехи като шахматна дъска, кръгово засаждане или вертикална леха.

букет с брасикаАко нямате градина, пак може да се радвате на Брасиката. На терасата, пред входната врата или около пейки, декоративното зеле може да се засади в саксия или кашпа. Особено добър вариант е да се аранжират няколко растения в контейнер, кофа, керамична саксия или дървено сандъче. При брасиката в саксия е хубаво да се полива през ден. Когато температурите паднат за продължително време под -12 градуса, може да приберете саксиите.

В нашия магазин може да намерите Брасика както в саксия, така и в букети. Оцветете настъпващата зима с това нестандартно цвете, което ще донесе настроение и уют.