111

Наближава февруари и с него се пробуждат нежните цветове на луковичните растения. Най-нетърпеливо и тази година е кокичето. То не се плаши от сняг и студ и всеки път успява да надвие зимата, напомняйки с красотата си за предстоящата цветна пролет.

331Познато от дълбока древност по нашите земи, за него разказват много легенди, които възпяват неповторимата му природа и красота. В една от тях кокичето се превръща в символ на надеждата за Ева, когато заедно с Адам била изгонена от Рая. Тогава няколко снежинки от падащия сняг се превърнали в чудни бели цветя, които вдъхнали вяра и надежда на прокудената Ева. Кокичето символизира още чистота, целомъдрие, щастие и светло бъдеще.

Родът на кокичета включва около 20 вида, но за разлика от редица други цветя, ще ги срещнете единствено в бяла окраска. Най-разпространеният вид е Galanthus nivalis, което в превод от гръцки означава „млечнобяло цвете на снега“. Всички представители на рода се характеризират с дребна луковица, ципести нежно зелени листа, снежнобели цветове и приятен аромат.

Условия за отглеждане

Кокичето се чувства прекрасно сред природата, засадено във влажна почва с добри дренажни свойства. Обича слънцето, но вирее и на полусенчести места. Чудесно решение е за засаждане на тревни площи и алпинеуми във Вашата градина, а в домашни условия можете да се насладите на красотата му като рязан цвят или саксийно растение.

221Размножаването на кокичетата става чрез луковиците, които след изсъхването на листната маса, се изваждат от почвата и се съхраняват в сухо помещение през лятото.  От всяка луковица ежегодно се образуват по две нови. За да се радвате на първите кокичета през февруари, трябва да сте засадили луковиците през есента, като най-подходящото време за това е септември месец. Поставете ги в почвата на дълбочина    8 – 10 сантиметра и още преди да е настъпила пролетта ще се радвате на първите кокичета. Ако пък сте пропуснали, не се притеснявайте – можете да се насладите на ранобудните кокичета в саксия от любимия цветарски магазин.

От поливане се нуждаят само кокичетата, които отглеждаме в саксия или сандъче, на закрито у дома. Правете го редовно, дори когато кокичето е прецъфтяло, но не прекалявайте с количеството вода. Едва когато почвата в градината е вече размръзнала, можете да пресадите вашите кокичета навън, където те няма да има нужда от допълнително напояване. В периода на растеж е добре да ги наторите един два пъти.

Почиствайте своевременно вашето кокиче от прецъфтели цветове и го дръжте далече от отоплителните уреди у дома, ако искате да се съхрани за по-дълго време.

Със своята нежна и същевременно борбена природа, кокичето заслужава достойно място сред предвестниците на пролетта. Поканете го във Вашия дом и то ще ви дари с много надежда, оптимизъм и вяра.