7-rastenia-koito-otblaskvat-nasekomite

 

Един от малкото недостатъци на лятото са досадните насекоми, които не само могат да ни подразнят, но могат и да предизвикат неприятни кожни реакции. Има много репеленти, които се предлагат под формата на спрей в аптеките или свещи и ароматни клечки, но можем ли да използваме нещо от своя дом или градина, за да се предпазим? Ето някои растения, които отблъскват насекомите.

 

Босилек

Босилек

Освен за вкусното песто и свежите летни салати, босилекът предпазва и от комари. Отглеждането му е лесно дори вкъщи. Растението натурално разпръсква приятен аромат, затова не е нужно листата му да бъдат стривани или подготвяни по някакъв начин. Босилекът е токсичен за ларвите на комарите, затова може да бъде засаден или поставен около неподвижна вода, за да не снасят комарите яйца в нея.

 

Индрише

Индрише

Друго популярно растение, което отблъсква комарите. Индришето притежава свеж лимонов аромат. Растението е многогодишно, лесно се отглежда вкъщи или в градината. Срещу комари може да стриете няколко листа в ръцете си или да ги сложите до възглавницата си.  втриването на етерично масло в кожата също е ефективно приложение.

 

Лавандула

лавандула

Лавандулата намира широко приложение в дома от векове – внася страхотен аромат в дома, както и в гардероба. Този аромат е и това, което отблъсква комарите, молците и мухите. Може да разположите букетчета из дома си, както и да я засадите в градината или саксия. Маслото от лавандула може да бъде използвано локално като се втрие в кожата. Освен като репелент, маслото има и успокояващи свойства, които спомагат за пълноценен сън.

 

Лимонена трева

лимонова трева

Лимонената трева съдържа масло, което намира широко приложение в натуралните репеленти за комари. Отглежда се лесно в саксия или в градината на слънчево място. Листата и се използват в кулинарията. Разтрийте няколко листа в ръцете си или използвайте маслото на лимонената трева – Цитронела.

 

Мента

mint Freepik

Ментата също гони комарите. Най-добре се отглежда в саксия в градината или  вкъщи. Подобно на другите растения, които отблъскват комарите, най-ефективна е при стриване или намазване с масло от мента. Освен това винаги може да я сложите като добавка в лимонада или разхлаждащ коктейл, а защо не и за декорация на някой сладкиш.

 

Маточина

маточина

Подобно на ментата, най-добре е маточината да се гледа в саксия, защото се разпространява много лесно. За да действа срещу комарите, листата и трябва да се стрият. Зимата изсушените и листа могат да се използват за чай.

 

Розмарин

розмарин

Розмаринът отблъсква комарите, както и други насекоми, вредни за растенията в градината. Може да се отглежда в саксия и в градината. Може да се ползва под формата на масло или като домашен спрей-репелент. За да се направи този спрей е нужно да се сварят 4 чаши изсушен розмарин в 1 литър вода за около 20 – 30 минути. След сваряването течността се прецежда и налива в съд, който има около литър хладка вода в нето. Съхранява се в хладилник, докато изгуби аромата си.