лилиум - звезда на земята

лилиум - звезда на земята
Лилиумът е много древно растение – толкова древно, че се носят легенди за него. Съществува легенда, в която се разказва, че когато падащите звезди докоснат земната повърхност се превръщат в цветя – Лилиуми. От там идва и другото им име “Звезда на земята”. Лилиумите се наричат и Крем.

В България в диво състояние се срещат четири вида: Албански крем, Планински крем (самодивско лале), Петров кръст и Родопски крем. Над 100 вида са диворастящите Лилиуми в Северното полукълбо. В Европа до XIX в. е имало само бели Лилиуми. Екзотични представители на растението са внесени  по-късно от Китай и Япония. В момента има повече от 2000 хибридни форми на Лилиума – различни по цвят, форма и размери.

Букет с оранжев лилиум

 

Отглеждане

Лилиумът е многогодишно луковично растение. Може да се засажда и през есента, и през пролетта, в саксия на терасата или в градина. Важно е да се засади веднага след закупуване, за да не пресъхне луковицата. Колкото по-голяма е луковицата, толкова по-дълбоко следва да бъде засадена. Хубаво е почвата да е добре дренирана. Ако почвата не е достатъчно рохка и песъчлива, луковицата първо се засипва с пясък и тогава с пръст.

Цветето обича слънце – на ден се нуждае от 6 до 8 часа директна слънчева светлина. От Май до Септември, когато цъфти, е нужно обилно поливане. Важно е да не се задържа вода, за да не изгние.

Октомври и ноември се почиства от изсъхналите цветове и листа и прибира на място с температура около 5 градуса. Ако растението е в градината, почвата над луковицата се засипва с дебел слой мулч, за да я предпази от замръзване.

Ако са спазени предписанията за съответния сорт, Лилиумът се отглежда сравнително лесно.

 Аранжировка с маргарити

Лилиум в букет

Разнообразието от форми и цветове, силният аромат, големината на чашката и елегантността на растението го правят страхотен избор за букети, кошници и булчински декорации. Лилиумът символизира чистота и скромност.

Кошница с лилиуми

Лечебни свойства

Белият Лилиум може да се използва и за лечение. Екстрактът от луковиците му притежава облекчаващи, успокояващи и противовъзпалителни свойства. Подходящ е и за крем за суха и чувствителна кожа, заради хидратиращите си свойства. От Лилиума се извлича и етерично  масло, подходящо за маски за лице, овладяване на слаби възпаления и мускулни спазми.

Опиянавощ аромат

Впечатляващият Лилиум оставя след себе си не само легенди, но и изображения върху асирийски и древноегипетски паметници, както и върху римски монети и френски флорини.