where-do-roses-come-from image

where-do-roses-come-from image

 

Някога питали ли сте се откъде идват розите в магазина? Някои идват от Европа, други пътуват стотици километри за да станат част от вашия празник. Днес ще надникнем в дома на розите – Еквадор.

Еквадор е един от най-големите износители на рязан цвят, въпреки малките си размери. Почти 75% от изнесените цветя са рози. Разположението на тази държава я прави перфектен дом за розите. Еквадор се намира на екватора, което означава, че има по 12 часа слънчева светлина и консистентни температури целогодишно!  Това, което я отличава от другите екваториални страни са Андите – планината осигурява местности с по-голяма надморска височина, в които температурите не са горещи и редовно вали дъжд.

 

Какво отличава Еквадорските рози от другите?

  • По-голям размер на венчелистчетата 

За разлика от розите в Холандия, Колумбия и Африка, розите от Еквадор имат по-големи пъпки и чашки. Това е и едно от качествата им, което ги прави така желани. Те също така имат и по-дълги и дебели стъбла – могат да достигнат около метър и половина височина! Причината за това е географското положение на страната и розовите плантации. Фермите са разположени в полите на Андите на височина над 2700 метра! Височината и по-ниските температури забавят развитието на розите и по този начин стъблата успяват да се развият добре.

Червени рози в кутия

 

  •  По-дълъг живот

Розите ни радват с красота и аромат, но за жалост не за дълго. Скоро след като сме ги сложили във вазата цветовете им започват да окапват. Еквадорските рози имат почти двойно по-дълъг живот от другите рози след откъсване. Предвид разстоянието, което трябва да изминат, това качество е много ценно. Това позволява да достигнат и зарадват всяко кътче от планетата с красотата си. 

  •  Голяма разновидност от цветове

Еквадорските рози предизвикват интерес и с голямата си разновидност от цветове и цветни комбинации. Има над 500 различни вида еквадорски рози, които могат да бъдат розови, червени, бели, лавандулови, жълти или комбинации от тях, което ги прави още по-красиви и интересни. Това отново е възможно поради уникалното географско разположение на страната. По-дългият период на растеж е, както и надморската височина и по-ниските температури през нощта са едни от причините за красивите окраски. Тези предпоставки създават красиви двуцветни венчелистчета или рози с контрастиращи цветове по крайчетата на листенцата и вътре в чашката. 

15 рози рейнбоу

 

Освен с красотата си, еквадорските рози допринасят и за екосистемата като осигуряват полени за животинки като пчелите и пеперудите. И ако това не беше достатъчно – отглеждането на цветята и розобера отварят работни места за хиляди местни жени, което вдига стандарта им на живот и им позволява да предоставят по-добри условия на живот за децата си.

Следващия път като погледнете в голямата красива чашка на розата, ще знаете откъде е тръгнала, за да дойде при вас.

7 бели рози в кутия