Плодно дърво вкъщи

Плодно дърво вкъщиНе е нужно да имате градина, за да се радвате на собствена реколта плодове.  Решението е декоративни плодни дръвчета – сигурно сте ги виждали по магазините. Прекрасните малки дръвчета са свежо допълнение за всеки дом. Те са все по-достъпни, но какви особености крие отглеждането им?

 

Портокал, лимон, лайм 

dwarf citrus tree

Ако искате да отглеждате цитрус вътре, търсете дребни сортове, които се самоопрашват. Те произвеждат плод най-бързо и остават малки на размер. При портокалите следете за растението “Каламондин” – плодовете му наподобяват мандарина, но на вкус е по-кисело – като лимон. Цитрусовите дръвчета са страхотна декорация и излъчват приятен аромат.

Почвата, в която се отглеждат цитрусите, трябва да бъде леко кисела и с добра аерация. Дръвчетата обичат добрата влажност на въздуха – до около 50% влажност. Това може да се симулира като редовно ги пръскате с вода. Преди да полеете растението се уверете, че почвата е напълно изсъхнала. Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на почвата и да се избягва хлорирана и варовита вода.

Цитрусите се нуждаят от много светлина – между 8 и 12 часа дневно. Разположете саксията на прозорец, който има продължително огряване през деня. Ако имате двор или тераса може да ги изнасяте на въздух за няколко месеца от годината, като внимавате да са на завет и на подходяща температура (между 18 и 25 градуса е оптималната).

 

Маслини

the-bialons-Vff7BrcptNU-unsplash

На фона на другите плодни дръвчета, маслиновото дръвче не се нуждае от много грижи. Когато си избирате дърво имайте предвид, че някои сортове са само с декоративна цел и няма да произведат плодове. 

Отглежданата вкъщи маслина, трябва да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне. Поливането следва да се разреди през есента и зимата, когато растението почива. През зимата температурата в стаята не бива да пада под 5 градуса, но не е добре и в стая със силно отопление.

Маслиновото дръвче има нужда от поне 6 часа силна слънчева светлина дневно. Добре е да се разположи близо до слънчев прозорец с южно изложение, като не бива листата да бъдат твърде близо до него, защото ще изгорят.

 

Авокадо

Avocado Seedling

Доста е трудно авокадово дръвче, отглеждано вкъщи да роди плод, но не е невъзможно. Някои хора опитват да отгледат авокадо от костилката му. По-добър вариант е да потърсите разсад. 

Когато засаждате растението сложете малко пясък на дъното на саксията и допълнете с нормална почва. Поливайте редовно, почвата не бива да изсъхва напълно, но внимавайте да не го наводнявате, защото листата му ще пожълтеят. При сух въздух може да го пръскате с вода. За добър растеж има нужда от достъп до повече светлина, като в началото е добре тя да не е пряка, тъй като листата са много нежни.

 

Банани

banana-trees-flowerpot-growth-1830933

Някои бананови дръвчета произвеждат ядивен плод, докато други имат само декоративен плод, който не е подходящ за ядене. Сортовете, които трябва да търсите са миниатюрните, за да останат удобен размер. Повечето дръвчета започват да дават плод между първата и третата година.

Почвата трябва да бъде лека  и торфена. За по-добро даване на плодове се препоръчва засаждането на растението на дълбоко. Бананът обича обилно поливане, но почвата трябва да изсъхва напълно между две поливания. През зимата едно поливане седмично е достатъчно, особено при стайна температура под 18 градуса. Листата могат да се пръскат ежедневно през лятото и веднъж седмично през зимата.

Банановото дръвче има нужда от много слънчева светлина, като по-добре да бъде индиректна. Периодично е добре да въртите растението, за да получава светлина от всички страни. През топлите месеци може да се изкарва в градината или на тераса. 

 

Предлагат се и още познати дръвчета като ябълка, круша, череша, кайсия, черница и други. Плодните дръвчета, отглеждани вкъщи, не само внасят настроение и уют, но и се наслаждаваме на собствена продукция. Винаги следвайте инструкциите за отглеждане и проверявайте дали плодовете са ядивни!