пресаждане през есента

Саксийните цветя са чудесен начин да опитомим и вкараме природата в дома си. Растенията внасят свежест, уют и красота. За да им се радваме по-дълго време, трябва да полагаме периодични грижи за тях. Есента е вече тук и е време за есенно пресаждане.

С времето хранителните вещества в почвата намаляват и растенията спират да се развиват.  Освен над саксията, цветята растат и под пръстта – кореновата система също се развива. За да растат пълноценно цветята ни, трябва периодично да се пресаждат.  Растенията се пресаждат през пролетта преди цъфтеж или през есента – след цъфтеж. Най-подходящи за пресаждане през есента са цветята, които цъфтят през пролетта. Така се намлява шока за пресаденото растение.

В общия случай цветята имат нужда от пресаждане на всеки 2-3 години. Други признаци за пресаждане са:

  • стара и твърда почва
  • корените се показват
  • растението е твърде голямо за съда, в който се намира
  • спиране на растежа и цъфтежа

Есенното пресаждане не се различава много от пролетното. Всичко започва с избора на подходящ съд за пресаждането. По правило е добре новата саксия да бъде с 3-5 см по-широка от старата. Прекалено малката саксия ще има минимален ефект и ще доведе до по-скорошна нужда от пресаждане, а прекалено голямата води до загниване на корените.

332132-P9SIOL-419

снимка Freepik

В новата саксия се разполага дренаж – камъчета, счупени керемиди, перлит и други. Най-добре е да се използва готова почвена смес. Обикновената градинска почва трябва да се стерилизира във фурната, за да се унищожат болестотворните бактерии и вредителите в нея. Обърнете внимание на растението, което ще пресаждате. Някои растения са придирчиви към почвата, в която растат и изискват точно определена смес.

Растението внимателно се изважда от старата си саксия. Важно е корените да не бъдат повредени. Ако са излязли от отворите на старата саксия трябва да ги отрежете с остра ножица или нож – обикновено това са малки разклонения, които не са жизненоважни за цветето. След като растението се постави в подготвената нова саксия с дренаж, започва да се засипва с почвата. Хубаво е почвата да се сипва на части и леко да се притъпква. Когато почвата стигне до стеблото, растението трябва да се полее и при нужда да се допълни с още почва.

cacti-gardening-grow-707194

В първите седмици след пресаждането цветето може леко да повехне – за него пресаждането е шок и му трябва някакво време да свикне с новата си среда. Не бива почвата да се оставя да пресъхне, но не бива и да бъде преполивана, за да не изгният корените. Проверявайте горния слой на почвата, ако е сух – полейте.

Подходящи за пресаждане през есента са Амарилис, Лилиум, Азалия, Бегония, Адонис и други.