DSC_0296-logo

Solanum, който се нарича и Йерусалимска череша, още Зимна череша или Коледна череша е храстовидно целогодишно растение с малки цветни плодове. Името му идва от приликата на плодчетата с череши, но всъщност Соланумът е част от семейството на доматите, чушките, картофите и патладжана. Диворастящо се среща в Мексико, Централна Америка, Карибите и Южна Америка.

Растението цъфти през лятото, като цветовете са малки, Wikimedia Common Solanumбели и звездообразни. След това се оформят плодчетата, които наподобяват малки чери доматчета. Тези плодове дори имат подобна текстура и вкус като тези  на домат, но са отровни и не бива да се консумират от хора или животни. Първоначално са зелени, след което минават през жълто, оранжаво и червено и са основната атракция на Соланума. По рядка и интересна разновидност е Соланум албинос, чиито плодчета са бели.

Отглеждане:

Коледната череша може да се отглежда навън почти целогодишно. През есента и зимата трябва да приберете вашето растение в хладно помещение – температурата трябва да е над 13 градуса, но не повече от 18. Лятото и пролетта саксиите могат да бъдат изнесени на терасата или в градината, но не бива да се оставят на пряка светлина през обедните часове, когато слънцето е Соланум албиноссилно. Когато се отглежда вкъщи трябва да бъде осигурено добро осветяване, особено в периода на зреене (началото на есента – краят на пролетта). 

Почвата трябва да е обогатена и добре дренирана. През пролетта и лятото е добре почвата да се поддържа влажна. През зимата поливането на растението може да се разреди – полейте, когато почвата е добре изсъхнала на пипане. Докато цъфти е добре редовно да пръскате листата му с вода. Сухият въздух може да доведе до окапване на плодовете и цветчетата му.

Ако искате Соланум да даде плодчета и следващата година, трябва да го изкарате отвън през лятото, където се опрашва. Ако искате да го отглеждате вътре, можете да го опрашите вие, като внимателно с клечка за уши разнесете прашец между цветовете.

 

В края на зимата може да го пресадите. Това време е подходящо и за подрязване на растението – отрежете клончетата на половината на дължината им. Това ще осигури нов растеж и ще помогне за последващия цъфтеж.

Йерусалимската череша е много подходяща декорация за коледните и новогодишните празници, тъй като наподобява дръвче с украса. Разнообразете традиционните коледни венци и елхи с Коледна череша! 

Коледна череша