скимия - японският люляк

През пролетта, когато люляците цъфнат, навсякъде се разнася приятното им ухание. Всеки иска да си откъсне клонче и да си го занесе вкъщи. Е, има едно растение, което може да ви донесе този аромат и то в рамките на саксия. Скимията е малък целогодишен храст, който е радост за окото през всеки сезон. На вид и аромат е като люляка, но е с доста по-малки размери, което позволява да се отглежда в саксия. Наричат я “японски люляк”, заради приликата с люляк и местата,на които се среща – Япония, Китай и Югоизточна Азия. Обикновено височината достига до 30 – 60 см.

Интересното при това Skimmia japonica, blossom2растение е наличието на женски и мъжки екземпляри, както и хибридни растения. Скимията цъфти през пролетните месеци (март-май) с бели, кремави или розови цветове, които ухаят приятно. След цъфтенето идва ред на малките червени, бляскави плодчета, които зреят на женските индивиди през есента и зимата. Листата на Скимия са месести и лъскави и периодично трябва да се забърсват с полусуха кърпа, за да се възстановява гланца им.

Японският люляк е студеноустойчив храст и може да се отглежда навън до -15 градуса. Ако решите да го отглеждате в саксия, може да го изнасяте на балкона през пролетта и лятото. При високи температури е хубаво да често да овлажнявате въздуха. Скимията обича полусенчести места. Осигурете на растението добре осветено място, но не директна слънчева светлина, защото листата ще изгорят. плодове на Скимия

Като цяло Скимията е непретенциозно растение, но най-добре се развива в леко кисела почва, което го прави добро за комбиниране с азалии и рододендрони. Почвата може да се подхранва с борови стърготини и торф. Японският люляк обича водата, затова трябва да се полива редовно и почвата да се поддържа влажна.

През зимата Скимията ще ви радва с красивите си плодчета, а през пролетта със страхотния си аромат!